Használati útmutató

A calprotectin (kálcium megkötõ S100 fehérje) a gyulladásos bélbetegségek nagyon megbízható, érzékeny és specifikus jelzõje. A széklet calprotectin koncentrációja IBD-ben szignifikánsan megemelkedik, ami nem organikus eredetû, jobbára a funkcionális betegségben, mint az IBS nem jellemzõ. Ennek következtében a széklet calprotectin tartalmának meghatározása egyértelmû és megbízható lehetõség a klinikus kezében a korrekt diagnózis felállításához.


A calprotectin mérés elõnyei:

• nem invazív módszer
• specifikus
• szenzitív
• könnyen mérhetõ


Quantum Blue kvantitatív POC teszt

Specifikus, szenzitív (cut off 50 μg), könnyen alkalmazható nem invazív gyorsteszt. A teszttel mért eredmények megfelelnek az ELISA teszttel mért eredményeknek.

 

A Quantum Blue calprotectin gyorsteszt elõnyei:

• Kiszûrhetõek azok a betegek, akiknél az IBD gyanúja felmerül és a diagnózis egyértelmû igazolásához kolonoszkópiára van szükség.
• Negatív eredmény esetén megkérdõjelezõdik a kolonoszkópia szükségessége (IBS).
• Nyomon követhetõ az IBD betegség pillanatnyi állapota, megkönnyítve ezzel a gyógyszeradagolás beállítását és a relapszus elkerülését.
• A teszt mindössze 12 percen belül kvantitatív eredményt ad (μg/g), egyszerûen kezelhetõ és a legegyszerûbb laboratóriumban is alkalmazható.
• RFID (Radio Frequency IDentification) technológia: nincs szükség a tesztek egyes gyártási tételeinek kalibrálására, ez a háttérben automatikusan zajlik.


Az eredmények értékelése

 A következõképpen ajánlott:
< 40 μg/g : negatív
40 μg – 60 μg/g: szürke zóna
> 60 μg/g: pozitív


Mintavételi eszközök


Vegyen székletmintát
az eszköz segítségével
és helyezze a tubusba!


Adjon 4 ml puffert a tubusba és gondosan zárja le!


Oldatkészítés elõtt homogenizálja a mintát (Vortex keverõgéppel 1 percig)!

 

A mérés elõkészítése és menete


1. Minta elõkészítése a méréshez. Higítsa a tubusban lévõ mintát egy tiszta kémcsõben 1:16 arányban (pl. 20 μl mintához adjon 300 μl puffert)! Centrifugálja a mintát 5 percen át 3000-es fordulaton! Vortex hiányában hagyja a mintát ülepedni 10 percig! Ezután a felülúszó folyadék használandó a méréshez!

2. Pipettával adagoljon 60 μl-t az elõkészített mintából a tesztlapon a kijelölt helyre!
3. A tesztlapot helyezzebe a készülék megfelelõen kialakított helyére és nyomja meg az „Enter” gombot! A leolvasó optika szennyezõdésének elkerülése érdekében, csukja be a tesztlapot tároló tálcát 30 mp elteltével!
4. 12 perc múltán a készülék automatikusan leolvassa és kijelzi a mért calprotectin koncentrációt μg/g-ban megadva.