Általános leírás

Bühlmann Laboratories AG

A Quantum Blue POC készülék és teszt gyártója, a svájci illetőségű Bühlmann Laboratories AG családi tulajdonban lévő, teljesen független vállalkozás. 1976-ban alapították és azóta évről évre folyamatosan fejlődik. Leányvállalattal rendelkezik Ausztriában, Franciaországban, Olaszországban, Németországban pedig közvetlen disztribúciós csatornát mondhat magáénak.

A Bühlmann Laboratories AG immunoassay tesztek széles skáláját forgalmazza. A neuroimmunológia, gyulladásos megbetegedések (ezen belül a gyulladásos bélbetegségek), allergia, klinikai kémia és újabban a kronobiológia területén alkalmazott tesztek alkotják a portfóliót. Eladásra kínált termékeinek nagy része saját fejlesztés, gyártásuk is saját gyártóhelyeken történik.

 

Calprotectin és jelentősége az IBD diagnosztikájában

A calprotectin egy fehérje, mely a gyulladásos sejtekben nagy koncentrációban van jelen és ezzel jelzi a gyulladásos folyamatok meglétét bizonyos betegségekben. A bontó enzimekkel szemben ellenálló, a székletben 7 napon át nem bomlik le. Ennek köszönhetően jól alkalmazható széklet tesztekben a gyulladásos betegségek kimutatására.

A gyulladásos bélbetegségek - IBD (Crohn-betegség és colitis ulcerosa) - elkülönítése az irritábilis bélszindrómától (IBS) fontos diagnosztikai feladat. Az IBS funkcionális betegség, a bél gyulladása nélkül. Az IBD ezzel szemben - ahogy a neve is mutatja - gyulladásos folyamat, melynek során a székletben kimutatható calprotectin koncentráció szignifikánsan megnő. Ezt mutatja ki megbízhatóan a Quantm Blue POC leolvasó és teszt és ezáltal lehetővé teszi az IBD/IBS elkülönítését a dignózis felállítása során.